Sjirk ReijengaUit Idzega

Wat is volgens jou het mooie van Weide Weelde?
We hebben gezamenlijk iets bereikt waarmee we een stukje cultuurhistorie in stand houden: een weide vol vogels.

Wanneer hoor jij de vogels?
De hele dag door, maar vooral eind februari in de ochtenden. Rond half zeven laten ze al flink van zich horen. Grutto's, kievitten, watervogels, al dat spul."Ze zijn er weer", denk ik dan.

Waarom ben jij boer geworden?
De interesse om boer te worden was er altijd al. Het is hard werken, maar ik ben tevreden met het resultaat. Dat mensen nu Weide Weelde kunnen kopen, voelt als een beloning van jarenlange inzet. Het mooie is dat de natuur zich niet volledig laat sturen. Wij mensen denken dat te kunnen (met wetten en regels), maar uiteindelijk gaan de vogels hun eigen gang.

Kun je vertellen waar je deze periode mee bezig bent?
De stukken land waar geen vogels meer zitten hebben we gemaaid. Je ziet aan de beweging van de vogels dat ze zich verplaatsen naar een ander stuk, daar is dan de juiste biotoop voor hen. De rest van het land maaien we na 15 juni, dan zijn de kuikens groot genoeg om te vliegen. En verder zijn we natuurlijk druk met de lancering van Weide Weelde.

Jij bent een van de boeren die een 'plas dras' heeft. Wat is dat?
Een plas dras is een stuk land dat onder water gezet is. In dat laagje water van 5 tot 20 cm vinden de vogels veel voedsel. Larfjes, vliegjes en andere insecten. Een plas dras maken is veel werk, vooral als het hoger gelegen is dan de rest van het land. Dan heb je een waterpomp nodig en een stuw om het water op de goede hoogte te krijgen.

Aan wie zou jij graag je bedrijf willen laten zien?
Iedereen die nieuwsgierig is en niet bang van een mestvlaai. Als je wilt zien hoe het platteland een positieve impuls kan geven aan biodiversiteit, leid ik je graag rond.

Wat wens je Weide Weelde-drinkers (de consument) toe?
Kom vooral eens keer langs in het voorjaar om de rijke weide zelf te ervaren.