Marcel StrijtveenUit Lierderholthuis

"Iedereen heeft iets aan Weide Weelde."

Wat is volgens jou het mooie van Weide Weelde?
Dat alle partijen er iets aan hebben. We doen het voor de vogels, de consument krijgt lekkere melk en de boer wordt geholpen om op deze manier melk te blijven maken.

Wanneer hoor jij de vogels?
Iedereen is lyrisch van de grutto, maar ik hoor vooral de wulp. Die komt begin maart aan met een prachtige glijvlucht en dan je hoor zijn gezang van ver. Een mysterieus aanzwellend geluid. Ik kan het niet nadoen, maar het is prachtig.

Waarom ben jij boer geworden?
De vrijheid om zelf je dag in te delen, al is dat de laatste jaren wel wat minder geworden. En ik had altijd al interesse in de natuur en in omgang met dieren.

Waarom maak jij Weide Weelde?
Al een tijdje had ik, als ik door 't land liep, het gevoel dat er meer mee te doen is. Nu houd ik een deel van mijn land vrij voor de weidevogels. Ik hoop dat er nog meer boeren enthousiast worden, en dat Weide Weelde als een olievlek gaat werken. Meer consumenten, meer boeren, meer vogels.

Kun je iets vertellen over het boeren wat niet veel mensen weten?
Dat veel boeren rekening houden met de natuur en doen wat ze kunnen. Niet alleen voor de weidevogels. Op mijn boerderij bied ik bijvoorbeeld boerenzwaluwen nestgelegenheid. De beplanting op mijn erf trekt fazanten en andere vogels aan. Is soms ook wel eens lastig hoor, want ze schijten de boel onder, maar ik vind het belangrijk. En gezellig.

Wat vind jij een typisch Noorderlijk landschap?
Een open landschap met sloten, weidevogels en knotwilgen.

Wat wens je Weide Weelde-drinkers toe?
Dat ze bij het kopen en drinken van de melk ook een beetje genieten van mooie weides.

Neem een kijkje bij Marcel Strijtveen: