Ronnie van DaatselaarUit Oosterwolde

Ronnie en Hanneke van Daatselaar runnen samen Boerderij Nieuw Weper, een melkveebedrijf met 100 koeien in Oosterwolde. Daarnaast houden ze zich bezig met educatie, rondleidingen en creatieve workshops.

Wat betekent boeren voor jullie?
In één woord: een uitdaging! Een uitdaging in meerdere opzichten. Zowel het werken met de natuur en de seizoenen als het werken in een land waar de regelgeving continu verandert. We doen ons uiterste best, maar we hebben niet overal invloed op. Het is de uitdaging om het dan tóch zo goed mogelijk te doen.

Van welk moment genieten jullie het meest?
Als er een kalfje wordt geboren. Dit blijft bijzonder om mee te maken. Zo mooi, hoe de natuur dit allemaal laat gebeuren.

Wat is het beste advies dat jullie ooit kregen?
Onze ouders hebben ons de wijze les meegegeven: Laat je niet gek maken door anderen en trek je eigen plan.

Hoe geven jullie het boerenvak door?
Onze kinderen zijn nog jong, we weten niet of zij de boerderij over willen nemen. We betrekken ze wel bij de boerderij. Daarnaast ontvangen we geregeld groepen. Dan vertellen we over het werken en wonen op de boerderij en alles wat daarbij komt kijken. Op die manier geven we het boerenvak in zekere zin ook door.

Wat is jullie favoriete seizoen en waarom?
De lente! De natuur komt weer tot leven, de dagen worden langer, alles wordt groen, de koeien gaan weer voor het eerst naar buiten, de weidevogels komen terug, de geur van vers gemaaid gras, onze schapen krijgen lammetjes, het gekwetter van allerlei vogeltjes. Kortom; allemaal kleine genietmomentjes.

Waarom hebben jullie je aangesloten bij Weide Weelde?
We hebben altijd al aandacht gehad voor de weidevogels. Toen de vraag kwam of we ons wilden aansluiten bij Weide Weelde hoefden we daar niet lang over na te denken. Het past prima bij onze bedrijfsvoering met aandacht voor weidevogels en eigenlijk voor biodiversiteit in het algemeen. Het is mooi als je manier van werken via een merk als Weide Weelde wordt gewaardeerd.

Wat betekent Weide Weelde voor de dagelijkse werkzaamheden?
Zoals gezegd hebben we altijd al aandacht gehad voor biodiversiteit in onze bedrijfsvoering. Nu we voor Weide Weelde leveren is dit alleen nog maar uitgebreid. We hebben op ons eigen land extra maatregelen genomen voor de weidevogels, door een plasdras aan te leggen en bloemrijke stroken voor insecten. Daarnaast zijn we een samenwerking aangegaan met Natuurmonumenten. De inzet voor natuur levert ons ook heel mooi kruidenrijk voer voor de dieren op. Het is dus duidelijk een mooie wisselwerking tussen natuur en landbouw.

Welke smaak Weide Weelde ligt er sowieso in jullie koelkast?
Zelf drinken we karnemelk, onze kinderen drinken karnemelk roodfruit, afgewisseld met oranjefruit. Als toetje staat er volle yoghurt op tafel, maar in het weekend wordt dat vla of vanilleyoghurt.

Wat is jullie favoriete weidevogel?
De scholekster. Deze vogel ziet er prachtig uit met z'n zwart-witte tekening en knaloranje snavel en oog. Ook vinden we het leuk dat deze vogel dichterbij huis te zien is dan de andere weidevogels. Die houden duidelijk meer afstand tot mensen en bebouwing.

Waar zijn jullie trots op?
We zijn trots op het feit dat het zo goed werkt om natuur en landbouw samen te laten komen in onze bedrijfsvoering. Daarnaast zijn we er ook trots op om onze eigen zuivelproducten herkenbaar in de winkel te zien staan.

Neem een kijkje bij Ronnie en Hanneke van Daatselaar: