Jan de GrooteUit Beilen

Jan de Groote uit Beilen heeft een gemengd bedrijf. Zijn melkveebedrijf heeft 50 à 54 koeien en daarnaast verbouwt hij als akkerbouwer aardappels en bieten.

Wat betekent boeren voor jou?
Ik vind het een prachtig vak, maar het is ook wel frustrerend. Ik zit pal aan Nationaal Park Dwingelderveld, een van de stikstofgevoeligste gebieden. En ondanks mijn duurzame manier van boeren, loop ik grote kans mijn melkveebedrijf te moeten stoppen. Dat houdt me erg bezig.

Waarvan geniet je het meest?
Van de voorjaarswerkzaamheden. Mijn hart ligt bij de koeien, het is mooi als die weer naar buiten kunnen.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik heb veel geleerd van mijn vader, die voor mij deze boerderij had. (En daarvoor was de boerderij van mijn opa). Mijn vader heeft me geleerd dat je je doel voor ogen moet houden en niet te snel moet bijsturen als het even tegen zit. Langetermijnvisie dus.  

Hoe geef jij het boerenvak door?
Mijn voornaamste zorg is voorlopig dat ik het bedrijf zelf voort kan zetten. We moeten behoorlijk aan de weg timmeren om onze Weide Weelde producten bij de retailers in het schap te krijgen. Poiesz hebben we mee, maar we hopen natuurlijk op meer supermarkten.

Wat is jouw favoriete seizoen?
Het voorjaar.

Waarom heb je je aangesloten bij Weide Weelde?
Dat is niet zo moeilijk. Toen ik het concept las zag ik meteen dat ik al op de Weide Weelde manier werk. Ik weid mijn koeien veel en ze krijgen veel eiwit van eigen grond. Ze vreten weinig mais of kuil.

Wat betekent Weide Weelde voor je dagelijkse werkzaamheden?
Ik hoefde niks aan te passen. Natuur en weidevogels zijn altijd al belangrijk voor me geweest.

Welke smaak Weide Weelde ligt er sowieso in jouw koelkast?
Bijna alle varianten vla en yoghurt.

Wat is jouw favoriete weidevogel?
De wulp vanwege zijn gedrag. Als het goed gaat, komt hij altijd terug op z’n vaste plek. Je ziet ze niet veel meer, bij mij zit er één. Ik gebruik veel vaste mest en daar mogen ze graag in nestelen.  

Waar ben je trots op?
Dat ik een veehouder ben die rekening houdt met de vogels en de natuur. Als alle veehouders in Nederland op onze manier zouden boeren, zou er geen stikstofprobleem zijn.