Blog Weide Weelde

Blog Weide Weelde

Weidevogels & kuikens

Geplaatst op 29 juni 2018

Het broedseizoen loopt inmiddels ten einde. De meeste eieren zijn uitgekomen en de kuikens drentelen vrolijk samen met de moeders door de weides. De kuiken zijn nu volop voedsel aan het zoeken zodat zij in augustus groot genoeg zijn om mee te kunnen met de vogeltrek richting het zuiden.

 

Lees verder

 

 

De eerste snee

Geplaatst op 28 mei 2018

Nu het volop voorjaar is groeit het gras ontzettend hard! Dit is niet alleen belangrijk voor de koeien in de wei maar ook voor in de winter.

Maar waarom? In de winter groeit er te weinig gras om de koeien in de wei te laten lopen en te voorzien van voldoende gras. Daarom wordt het gras dat groeit in het voorjaar en in de zomer opgeslagen om in de winter te voeren wanneer de koeien op stal staan. Het proces van het opslaan van gras wordt inkuilen genoemd.   

 

Lees verder

 

Weidegang & grasgroei

Geplaatst op 12 april 2018

Het is eindelijk voorjaar! Dat betekent dat als het gras hoog genoeg en het land droog genoeg is dat de staldeuren weer open mogen en het tijd is voor de koeiendans. Ook bij onze gildeboeren mochten de koeien weer naar buiten! Maar hoe gaat dat weiden dan eigenlijk in zijn werk?

Want koeien in de weide laten grazen is meer dan alleen de deur openzetten en een draadje dicht doen. Weidegang is een kunst en in combinatie met het beheer van de weidevogels soms nog best lastig.

 

Lees verder