Veelgestelde vragen

Heb je naar aanleiding van de onderstaande informatie nog andere vragen of opmerkingen?

Dan kun je contact met ons opnemen via het contactformulier.

 

Weide Weelde Zuivel

Is Weide Weelde biologisch?

Onze melk komt van een groep boeren uit Noord Nederland die een stap extra zetten voor koeien, natuur en weidevogels. Biologische boeren werken volgens andere regels en onze melk is dus niet biologisch. Bij onze boeren draait het voor een groot deel om natuurbeheer. Daarnaast weet je zeker dat Weide Weelde melk uit Nederland komt, in biologische melk kan ook melk vanuit andere landen zitten.

 

 

Is de verpakking van Weide Weelde duurzaam?

Papier wordt gemaakt van hout: milieuvriendelijk en één van de weinige hernieuwbare grondstoffen. Onze papier draagt het FSC keurmerk, wat waarborgt dat het papier daadwerkelijk op een duurzame manier is gemaakt.

  

Waarom zit er een plastic dop op de verpakking?

Het liefst gebruiken we zo min mogelijk plastic bij de verpakking. Zonder dop wordt het gebruiksgemak van de verpakking een stuk minder, waardoor veel klanten de keuze voor onze producten niet zullen maken. Uiteraard onderzoeken wij andere mogelijkheden, maar op dit moment is dit de meest klant- en prijsvriendelijke optie.

 

Wat is er natuurlijk aan de producten?

Weide Weelde zuivel wordt gemaakt van de melk van een groep Noord- Nederlandse boeren en er worden geen kunstmatige toevoegingen (kleur-, geur- en/of smaakstoffen) gedaan.

Welke allergenen bevat Weide Weelde?

Lactose (melk).  Mocht je andere vragen hebben over allergenen, dan kun je dit beter met een diëtist/voedingsdeskundige overleggen.

 

Zijn de producten van Weide Weelde glutenvrij?

Ja, de producten van Weide Weelde zijn glutenvrij.

 

Wie leveren de melk voor Weide Weelde?

De melk wordt geleverd door een groep Noord-Nederlandse boeren (zie foto). Door weidegang te combineren met natuurbeheer zorgen ze voor een prachtig Nederlands landschap.

Wil je meer weten over de boeren en weten wie de boeren zijn?  Kijk dan hier 

 

Wat is de link tussen onze boeren en NoorderlandMelk?

De boeren die de melk leveren voor Weide Weelde zijn lid van de coöperatie NoorderlandMelk.

 

Wil je meer weten over de coöperatie NoorderlandMelk kijk dan op www.noorderlandmelk.nl

 

Dierenwelzijn Weide Weelde

Is weidegang verplicht voor alle zuivelproducten van Weide Weelde?

Ja! Alle producten worden gemaakt van 100% weidemelk. Al onze Weide Weelde boeren spannen zich in om de koeien minimaal 180 dagen per jaar buiten te laten lopen. Ook het jongvee (kalfjes en jonge koeien) gaan in de lente en zomer naar buiten.

Waarom gaan de kalfjes bij Weide Weelde ook de weide in?

Het is belangrijk dat ze al leren grazen. Het jongvee gaat minimaal 3 maanden naar buiten.

 

Waarom vindt Weide Weelde het zo belangrijk dat de koeien zo lang mogelijk buiten kunnen lopen?

Weidegang speelt een belangrijke rol in de voedselvoorziening van weidevogels. De mestvlaaien van koeien trekken namelijk veel voedsel voor weidevogels aan. Onder de mestvlaaien zitten veel regenwormen en kevers waar de weidevogels van smullen.

 

Waarom staat op de Weide Weelde producten geen weidegang logo?

Weide Weelde heeft ervoor gekozen om geen gebruik te maken van dit logo. Stichting Weidegang (de eigenaar van het logo) heeft richtlijnen om te controleren of boeren de koeien inderdaad weiden en de melk in de fabriek gescheiden wordt verwerkt. Deze richtlijnen (inclusief een controle door de onafhankelijke instelling Qlip) volgt Weide Weelde ook.

 

Gebruiken jullie preventief antibiotica?

Onze boeren gebruiken dit zo min mogelijk, maar als een koe ziek is wordt er, indien nodig wel met antibiotica gewerkt. Vervolgens wordt de melk van de koe apart gehouden, zodat dit niet bij de goede, gezonde melk komt. Deze melk komt dus niet in Weide Weelde terecht.

 

Vogelbescherming Nederland

Waarom ondersteunt Vogelbescherming Weide Weelde?

De intensieve melkveehouderij heeft ervoor gezorgd dat de bloemrijke weides steeds zeldzamer geworden zijn. Daardoor is sinds 1960 meer dan 60 procent van alle weidevogels verdwenen en dreigen ze uit te sterven in Nederland. Vogelbescherming voert daarom een campagne om de weidevogels hun broedgebied weer terug te geven. We willen weer 200.000 hectare bloemrijke weide in 2020. Dat is een vijfde van het grasland, genoeg om het tij te keren en ruim voldoende voor alle kaas en melk die we samen eten.

 

Voor meer informatie ga naar www.redderijkeweide.nl

 

Op welke manier ondersteunt Vogelbescherming de Weide Weelde boeren?

Vogelbescherming Nederland heeft meegedacht over de maatregelen die onze boeren nog extra kunnen nemen in de komende jaren om te werken aan meer ruimte voor de weidevogels.